Ahilik kültürünün yaşatılması neden önemlidir?

Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız ve sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
1. Ahilik kültürünün yaşatılması neden önemlidir?
2. Osmanlılar zamanında terzilik yapan bir esnaf olsaydınız çırağınıza hangi tavsiyelerde bulunurdunuz? Neden?
3. Günümüzde önemini kaybetmiş veya yok olmaya yüz tutmuş meslekler nelerdir? Bu mesleklerin ustalarına ulaşıp ya da araştırıp mesleklerinin özellikleri ile ilgili bilgiler alınız.
4. Günümüzde önemli hâle gelen meslekler nelerdir? Bu meslekleri yapanlar hangi eğitimden geçmişlerdir?
5. Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan meslek odaları ve birlikleri hangileridir? Bunların meslek etiği konusuna verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.
6. Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan okullar hangileridir? Bunların meslek eğitimine verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.
7. İleride hangi mesleği yapmak istersiniz? Neden?
8. Yapmak istediğiniz mesleğin özellikleri nelerdir?
9. Meslek sahibi olma aşamasında nasıl bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekmektedir?
10. Meslekte iyi olmak kadar iyi bir insan olmak neden önemlidir?

Doçent Nisan 1, 2022 tarihli soruldu. Ders: Sosyal Bilgiler.
Yorum ekle
1 Cevap

 1.Ticaret ahlakının gelişmesi için, kalifiye eleman yetişmesi için, esnafların bilinçlenmesi için, toplumsal huzurun ve refahın sağlanması için, toplumsal birlik ve beraberliği sağlamak için ahilik kültürünün yaşatılması önemlidir.

 2.Osmanlılar zamanında terzilik yapan bir esnaf olsam, çırağıma, “Harama bakma, haram yeme, içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma, kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil. Müşteri memnuniyetine önem ver. Sözünde dur. Mesleğini severek yap. İşinin hakkını ver. Kendin muhtaçken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.” tavsiyelerinde bulunurdum.

3.Günümüzde önemini kaybetmiş veya yok olmaya yüz tutmuş meslekler:

KÜLEKÇİLİK:  Bal, pekmez, yoğurt gibi yiyecekleri uzun süre korumak için külek adı verilen tahta kovalar kullanılıyordu. Külek kapların kullanımı zamanla azaldı; bu kapları üreten külekçiler de yok olmaya yüz tuttu.

BİLEYİCİLİK: bileyiciler, tezgâh açtıkları mahallenin bütün körelmiş bıçaklarını yeniden keskin hale getirirlerdi.

YEMENİCİLİK: Bir ayakkabı çeşidi olan yemeni, Osmanlı döneminde Yemen üzerinden Güneydoğu Anadolu’ya ulaşmış, zamanla yörenin geleneksel kıyafetlerinden biri haline gelmiş.

MACUNCULUK: Çocukların macuna gösterdiği rağbetin azalmasıyla neredeyse ortadan kaybolan macuncular artık sadece Ramazan eğlencelerinde ve bayramlarda görünür oldular.

BASTONCULUK: Zonguldak’ın Devrek ilçesinde günümüzde de popülerliğini korusa da ülke genelinde önemini yitirmiş  görünmektedir.

SEPETÇİLİK: Eşya taşımada kullanılan sepetler genellikle sorgun ağacı, saz, kamış, kestane ağacı gibi bitkilerin dallarından yarılarak elde edilen şeritlerle örülürdü. Küfecilik günümüzde kalmamıştır. Sepetçilik de desteklerle ayakta duruyor.

ARZUHALCİLİK: Resmi makamlara yazılacak bir dilekçe var ise gidilir, daktilosu başında oturan arzuhalciye yazdırılırdı.

ÇÖMLEKÇİLİK: Eskiden her türlü yiyecek ve içeceği saklamak için kullanılan ve her evde bulunan çömlekler, buzdolabının ve plastik kapların çoğalıp ucuzlaşmasıyla daha az kullanılır olmuş.

LOSTRACILIK: Ayakkabı sandığıyla cadde kenarlarında ve meydanlarda, maharetli elleriyle ekmeğini kazanan boyacılara günümüzde nadiren rastlanmaktadır.

4.Günümüzde önemli hâle gelen meslekler :

FİZYOTERAPİST: Fizyoterapist olmak isteyen kişiler, üniversitelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek okulu ya da Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü başarı ile bitirmeleri gerekir. 4 yıllık bir eğitimi kapsayan bu süre içinde uygulamalı eğitimler de verilir.

DİYETİSYEN: Diyetisyen olabilmek için üniversitelerin 4 yıl eğitim veren beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak gerekir. Beslenme ve diyetetik sağlıklı insanların iyilik halini koruma ve geliştirmeyi de hedefleyen bir bilim dalı

ENDÜSTRİYEL VERİ BİLİMCİ: Veri bilimci olmak için üniversitelerin Bilgisayar ve Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerinde eğitim almak gerekir. Yüksek lisans programları için Veri Analitiği, Veri Analitiği ve Yönetimi gibi bölümler tercih edilmelidir

AĞ VE SİBER GÜVENLİK UZMANI: Günümüzde genel olarak siber güvenlik uzmanı olacak kişiler lisans bölümlerini tercih etmektedir. Her ne kadar bilgisayar üzerine iki yıllık bölümler ya da sertifika almak için kurslar bulunsa dahi, 4 yıllık bölüm üzerinden daha etkili şekilde iş bulma olanağı sağlanıyor.

GENETİK DANIŞMANLIĞI: Genetik uzmanı olmak isteyenler, matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri gibi fen bilimleri alanında istekli olmalı ve başarı göstermelidir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda sayısal taban puanları aşan öğrenciler, üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerine başvurabilirler.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ: Yazılım mühendisi olmak için bölümü Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültelerinin Yazılım Mühendisliği bölümünde 4 yıl sürecek bir eğitim almanız gerekiyor. Yazılım Mühendisliği yüksek lisans bölümünde de eğitimler veriliyor.

LOJİSTİK UZMANLIĞI: Lojistik uzmanı olmak için üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ: Yapay zeka mühendisliği görevini yürütebilmek için üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak önem taşır. Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirirse bu mesleği yürütebilir.

5.Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan meslek odaları ve birlikleri

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB
Türk Tabipler Birliği (TTB)
Türk Eczacılar Birliği (TEB)
Barolar Birliği

Deniz Ticaret Odası

Deri Konfeksiyoncuları Derneği

Elektrik Mühendisleri Odası

Gemi İnşa Sanayiciler Birliği

Gemi Mühendisleri Odası (Marine Engineers Chamber)

İstanbul Tabib Odası

Maden Mühendisleri Odası

Metalürji Mühendisleri Odası

Mimarlar Odası

Şehir Planlamacıları Odası

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası

6. Günümüzde meslek edindirmede öne çıkan okullar;

  • Meslek liseleri
  • Meslek yüksek okulları
  • Üniversiteler

Bu okulların diğer dengi liselerden farkı, öğrencileri mesleki becerileri üzerine geliştirerek işletmelerin teknik ve kalifiye eleman desteğini sağlamaktır. Mesleki eğitim Avrupa ve Türkiye’de vasıflı eleman yetiştirmede en büyük rolü oynar.

Bunların dışında okul olmayıp meslek edindirmeye katkı yapan meslek edindirme kursları, sertifika programları gibi eğitim programları da meslek edindirmeye katkı sağlamaktadır.

7. İleride yapay zeka mühendisi  olmak isterdim. Çünkü teknolojiyi en üst seviyede kullanmak ve insanların hizmetine sunmak isterdim. Makineleri insan beyniymiş gibi çalışacak şekilde programlayıp, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayıp, makineleri mantıklı ve verimli bir şekilde hareketler gerçekleştirmek amacıyla programlamak isterdim. 

8.YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİNİN ÖZELLİKLERİ:

İnsan davranışlarını problem çözme ve karar verme süreçlerinde analiz eden yapay zeka mühendisleri, çeşitli sorunlar karşısında makinelerin çalışması, karar verme süreçleri ve sistemlerin organizasyonu üzerine çalışırlar. Yapay zeka mühendislerinin görevleri arasında:

  • Veri mühendisleri ile işletme yöneticileri ve uzmanları arasında koordinasyon sağlamak,
  • Veri bilimi takımının kullandığı altyapıyı otomatik bir düzene oturtmak,
  • Makine öğrenme modellerini diğer uygulayıcıların kolaylıkla erişebileceği ve kullanabileceği şekilde düzenlemek,
  • Yapay zeka modellerini test etmek ve çalıştırmak,

9.Yapay zeka mühendisliği görevini yürütebilmek için üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak önem taşır. Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirirse bu mesleği yürütebilir.

10.Meslekte iyi olmak kadar iyi bir insan olmak şu açıdan önemlidir. Ahlaki ve manevi değerlere sahip olmayan insan vicdan sahibi değildir ve her türlü kötülüğü yapabilir. Mesleğini de kötüye kullanabilir. Bu sebepten dolayı, vicdan, iyi niyet, hoşgörü ve empati duyguları gelişen insan iyi karaktere sahip olabilir. Mesleğinin hakkını verip, vatanına ve milletine faydalı olabilir. Çünkü iyi insanda doğruluk, dürüstlük ve  adalet duyguları gelişmiştir.

Doçent Bu cevap Nisan 19, 2022 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.