acill

insanlarda enerji yağ olarak depo edilir ve bitkilerde nişasta olarak depo edilirken bu durum insanlar enerji nişasta  olarak depo edilmemesinin sebebi nedir?

Standart Şubat 27, 2017 tarihli soruldu. Ders: Biyoloji.
Yorum ekle
1 Cevap

Yağ Neden Depolanır ?

Vücutta yağ depolanması önemli bir savunma mekanizmasıdır.İnsan  aç kaldığında vücut önce içinde kalan suyu daha sonrada yağı tüketmeye başlar. Su yaklaşık vücutta 5-10 kg arasındadır . 5-10 Kg suyu vermek için insan yaklaşık 2-5 gün arasında aç kalabilir. Vücut yağları olmasaydı direk Protein-Karbonhidrat tüketilirdi ve insan yaşamı son bulurdu. Bu yüzden yağlar  vücutta savunmayı sağlar.  Yağ başta savunma, daha sonra da gereksinimde enerjide kullanılmaktadır.

Karbonhidratlar ve Yağlar

Karbonhidrat yani şeker vücudun hızlı enerji kaynağıdır.Yediğimiz karbonhidratlar, sindirim sistemi ve karaciğer tarafından glikoza dönüştürülür ve daha sonra karaciğerde ve kaslarda glikojen olarak depolanır.

Yağlar, vücudun ana enerji depolarıdır. Vücutta depolanan enerjinin neredeyse %90’dan fazlasını yağ depoları oluşturur. Yediğimiz yağlar vücut tarafından parçalanır ve trigliserit molekülü olarak derinin altındaki yağ dokularında ve biraz da kaslarda ve diğer organlarda depolanır.

Yağlar karbonhidratlara kıyasla çok daha fazla enerjiye sahiptirler. 1 gram karbonhidrat vücuda yaklaşık 4 kalori enerji sağlarken, 1 gram yağ yaklaşık 9 kalori enerji sağlar.

Yağlar gram başına çok daha fazla enerjiye sahip olmalarına rağmen, karbonhidratlarla aynı çabuklukta enerji sağlayamazlar. Yağların parçalanması daha uzun sürer ve bunun yanı sıra yağları yakmak için daha fazla oksijen gerekir. Karbonhidratların parçalanması ise daha hızlı olur. Ayrıca yağlar mutlaka oksijen gerektirirken, karbonhidratlar hem oksijenli hem de oksijensiz yolla hücrelere enerji sağlarlar.

Vücudumuz aynı anda hem karbonhidratları hem de yağları uygun oranda “harmanlayarak” kullanır. Yani belli bir anda sadece karbonhidrat ya da sadece yağ yakmaz ya da yağ yakmak için karbonhidrat depolarının tükenmesini beklemez.

Çalışmanın yoğunluğu, uzunluğu gibi etkenlere bağlı olarak vücudumuz ne kadar karbonhidrat, ne kadar yağ yakacağına karar verir.

– Dinlenir durumdayken vücudumuzun enerji ihtiyacını %70’e varabilen oranlarda yağlar karşılar. Fakat dinlenir durumdayken fazla “iş” yapmayıp enerji harcamadığımız için yaktığımız yağ da çok sınırlı olmaktadır.

– Beynimizin ana enerji kaynağı, kanda dolaşım halindeki glikozdur. Kaslar ise hem glikozun hem de yağların enerjisini kullanabilir.

– Kaslar, düşük yoğunluktaki çalışmalarda ağırlıklı olarak yağ yakarken, yüksek yoğunluktaki çalışmalarda ağırlıklı olarak karbonhidratları kullanmaktadır.

– Kas hücreleri; çabukluk, sürat, güç gerektiğinde karbonhidratlara yani glikoza yönelir.

– Çalışmanın süresi uzadıkça metabolizma, enerji ihtiyacını ağırlıklı olarak yağ yakarak sağlayacak şekilde dengeleri ayarlar. Birkaç saatlik uzun koşularda, vücudumuzun ana enerji kaynağı yağlardır.

NOT:Kısaca nişasta da bir karbonhidrat olduğuna göre vücutta ilk kullanılır.Yani çok enerji gerektiren durumlarda depo ettiğimiz yağlar kullanılır.İnsanların bitkilerden daha çok enerjiye sahip olduğunu düşünürsek, vücudumuzda nişastanın değil yağın depolanmasının  gerektiğini anlarız.

Doçent Bu cevap Şubat 27, 2017 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.