Geçmişteki geleneksel düğünlerde uygulanan adetler

Geçmişteki geleneksel düğünlerde uygulanan adetler nelerdir

Asistan Aralık 10, 2015 tarihli soruldu. Ders: Sosyal Bilgiler.
Yorum ekle
2 Cevap

Koç parası : Düğün esnasında  kız tarafının işlerine yardım eden, misafirlerle ilgilenen gençler düğünden sonra koç keserek yiyip eğlenmek için evlenecek kişiden koç parası adı altında bahşiş alırlar.

Bahşiş Alma: Çocuklar ve gençler araba veya konvoyun önünü keserek  bahşiş alırlar.

Gelin Alma: Gelin at sırtında evleneceği kişinin yanına götürülürdü.

Gelinin Eve Girmemesi:  Gelin evleneceği eve girmez. Buna karşılık kayınbabasından hediye isterdi. Gelinin gönlü edildikten sonra eve girerdi.

Düğüne Katılanlar: Bu gelenek ünümüzde hala devam etmektedir. Düğüne gelenler yanlarında yiyecek veya içecek getirir. Düğün sahibi de onlara ve çocuklara şeker dağıtır.

Düğün Kahyası: Düğündeki iş ve işlemlerin yürütülmesinden sorumludur. Düğünü yapan kişinin akraba veya dostlarından seçilir. Düğündeki bütün işlerden o sorumlu olur.

Koç Getirme: Eğer düğün iki bayram arasına denk gelmişse damat tarafı kız tarafına koç götürür. Bu gelenek özellikle bazı yörelerimizde kırsal kesimlerde hala uygulanmaktadır.

Kız Tarafından hediyeler gelmesi: Kız tarafı damadın kendisine içinde çamaşırların , traş takımlarının , gömleklerin olduğu bir bavul getiririr. Bu bavulu genel olarak kızın erkek kardeşi veya akrabalarındaki erkeklerden birisi damadın kendisine ulaştırır. Damat da hediyeyi alır almaz bu hediyeleri getiren kişiye bahşiş verir.

At Üstünde Damadı Gezdirme: Kına gecesinin olacağı gün damat  öğle namazına kadar bir saat kadar at üstünde gezdirilecek yererli gezdirilir. Öğle namazından sonra cami cemaati dualar okurdu.

Doçent Bu cevap Aralık 10, 2015 tarihli.
Yorum ekle

Teşekkürler paylaşımın için. Bazı yöreler ve konya düğün salonları hala bu geleneklerin bazılarını devam ettirmekte.

Standart Bu cevap Nisan 29, 2016 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.