Osmanlılarda tarih yazıcılığının tarzı ve amacı hakkında neler söylenebilir?

YILDIRIM BAYEZİT’İN ŞANLI SEFERLERİ

Şanı yüce sultan Amasya şehrine lütuf ve ihsan gölgesini saldığı zaman doğru görüş sahibi bazı beyler, Timur’un çağrısına uymaktan onu çevirmek için eski görüşlerini yeniden belirttiler. Nasihatleri, şehzadeyi kesin kararından döndürmeye yeterli olmayınca hep birlikte şan ve şerefle Amasya’dan yola çıktılar. Osmancık’a vardığı sırada İsfendiyarlı Kara Yahya, mutluluklar taşıyan padişahın gelişin­den haber almış bulunuyordu. Öteden beri âdeti yol kesmek olduğundan ülkeler başbuğluğuna baş koyanın yolu üzerinde adamlarıyla saklanıp öç duygusuyla bulanmış kılıcı, kin ve garezle buruşmuş alnı ile pusuya girmiş, fırsat gözlemişti.

Yüce sultan, devletle gelip bu fesat topluluğu önünde boy gösterince onlar da dalkılıç öç almaya kalkıştılar. Arslan yürekli sultan, zaferleri gözleyen padişah da bu engeli aşmayı, onları ortadan kaldırmayı önemli gördü. Mutlu üzengileri çevresinde toplanan, gümüş teller bağlamış yiğitlerle öyle bir savaş verdi ki feleğin açık gözleri toza bulandı. Başarıları yoldaş eyleyen Allah, sultanın yanında idi. Onun için, yaşamları kötü topluluk dağılıp bir anda parçalanıverdi. Kara Yahya canını zor kurtardı. Hamdler olsun, padişahın düşmanı işte güçsüz kaldı.

Hoca Sadettin Efendi
Yukarıdaki metni göz önünde bulundurarak Osmanlılarda tarih yazıcılığının tarzı ve amacı hakkında neler söylenebilir? Açıklayınız.

Doçent Ekim 24, 2015 tarihli soruldu. Ders: Tarih.
Yorum ekle
1 Cevap

Öğretici tarih ve hikayeci tarih anlayışına sahiptir. Amaç Osmanlı padişahlarının başarılarını sonraki nesillere iletmektir. Bu aktarım enasında en önemli unsur padişahı yüceltmektir.

Doçent Bu cevap Ekim 24, 2015 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.