Türkiye’nin ekonomik bölge ve kuruluşlarla ilişkide olmasının bölge ekonomisine ve ülkeler arasındaki iş birliğine katkıları nelerdir?

Türkiye’nin ekonomik bölge ve kuruluşlarla ilişkide olmasının bölge ekonomisine ve ülkeler arasındaki iş birliğine katkıları nelerdir? Açıklayınız.

Asistan Mayıs 7, 2022 tarihli soruldu. Ders: Sosyal Bilgiler.
Yorum ekle
1 Cevap

Türkiye’nin ekonomik bölge ve kuruluşlarla ilişkide olmasının bölge ekonomisine ve ülkeler arasındaki iş birliğine katkıları :

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik bölge ve kuruluşlar, ekonomik yapımız için önem taşımaktadır. Bu bölge ve kuruluşlar, yapıları bakımından uluslararası alanda söz sahibi olmamızı sağladığından dolayı bizler için değeri büyüktür. Türkiye, önemli konumunun bir gereği olarak pek çok bölgesel ve küresel örgüte üye durumundadır. Bulunduğumuz coğrafya içerisinde uluslararası ilişkiler büyük önem taşımaktadır. Önemli coğrafi konumundan dolayı Türkiye’nin pek çok konuda önemli söz hakkı bulunmaktadır. Bu kuruluşlar aracılığıyla Türkiye bu hakkını kullanabilmektedir.

Türkiye gerek sahip olduğu değerli coğrafi konumdan dolayı gerekse kültür ve etnik yapısından dolayı pek çok teşkilata üye ve teşkilat kurucusu konumundadır. Bu durum, ülkemizin uluslararası alanda çok daha yüksek bir prestije ve değerli söz hakkına sahip olmasına sebebiyet vermektedir. Ekonomik işbirliğinin, hem gittikçe daha fazla entegre olup küreselleşen ve bölgeselleşen dünyada ülkelerin birbirleriyle artan ilişkilerini düzen­lemek, hem de dünyada siyasi ilişkilerin gelişiminin önem­li bir ayağı ve ayrılmaz bir parçası olan ekonominin yerini sağlamlaştırarak dış ilişkilerin seyrine katkıda bulunmak açısından önemli bir yeri vardır. Özellikle dış ilişkilerin geliştirilmesi ve kurulan eko­nomik bağlar sayesinde daha sürekli hale getirilmesi, gelişen iş ilişkileri saye­sinde halkların birbirleri ile dostluk ve iyi niyet bağlarının kuvvetlenmesinde de ekonomik işbirliği önemli bir rol üstlenmiştir.

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik bölge ve kuruluşlar
1. KEİ (Karadeniz Ekonomik İş Birliği):1992 yılında Türkiye’nin önderliğinde kurulmuştur. Örgütün amacı Karadeniz’e kıyısı olan ve deniz ticaretinde Karadeniz’le bağlantısı olan ülkelerin iş birliğini sağlamaktır.
2. Ekonomik İş birliği Teşkilatı:1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasında kurulmuştur. Üyeler arasında ticareti geliştirmek, kültürel bağları güçlendirmektir.
3. D-8 (Gelişen 8 Ülke): 1997’de kurulan Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü, 24 yıldır varlığını güçlü şekilde sürdürüyor. Türkiye, Nijerya, Mısır, Pakistan, Endonezya, İran, Malezya ve Bangladeş’in bulunduğu D-8, dış politikada gelişmekte olan Müslüman ülkeleri bir araya getirmek için 24 yıl önce ilan edildi. D-8, kalkınmada iş birliğini sağlamaya, üye ülkeler arasındaki ticareti ve iş birliğini artırmaya yönelik uluslararası bir örgüt olarak öne çıkıyor.
4. TÜRKSOY: 1993 yılında Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın kültür bakanları tarafından kurulmuştur. Amaç; Türk milletlerinin birlik beraberliğini güçlendirmek, Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmaktır.

Doçent Bu cevap Mayıs 23, 2022 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.