Kimyasal bağ denilince ne anlıyorsunuz? Kimyasal bağ nasıl oluşur?

Kimyasal bağ denilince ne anlıyorsunuz? Kimyasal bağ nasıl oluşur?

Doçent Aralık 7, 2017 tarihli soruldu. Ders: Fen ve Teknoloji.
Yorum ekle
1 Cevap

KİMYASAL BAĞ:Atomları bir arada tutan kuvvete ‘kimyasal bağ’ denir.Metaller, elektron vermeye ametaller ise elektron almaya yatkın olduklarından elektron alış verişi sonucunda oluşan iyonlar arasında gerçekleşen bağdır.Atomlar kimyasal bağlar ile bileşikler oluşturur.Kimyasal bağ elektronlarla oluşur.Kimyasal bağ olmasaydı farklı türde maddeler meydana gelmeyecekti.
KİMYASAL BAĞIN OLUŞMASI:
Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Bağlar oluşurken dışarıya enerji verirler. Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soygazlara benzetmeye çalışırlar.Atom çekirdeği, sahip olduğu  çekim kuvveti sayesinde elektronları kendine doğru çekerek, kararlılığını korur. Ancak doğada bulunan tüm atomlar, tam anlamıyla kararlı halde değildir ve bu atomlar kararlı duruma geçme eğilimi gösterirler. Atomlar, aralarında kimyasal bağlar oluşturarak kararlı duruma geçerler.  Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir.İki çeşit kimyasal bağ vardır:

1.İYONİK BAĞ:Zıt yüklü iki iyonun birbirlerini çekmesi sonucu oluşan etkileşime iyonik bağ denir.Metal ve ametal atomların arasında elektron alış verişi ile gerçekleşen bağdır.
2.KOVALENT BAĞ:İki atom arasında elektronların paylaşılması ile oluşan kimyasal bağdır.Ametal atomları arasında elektronların ortaklaşa kullanılması ile oluşan kimyasal bağdır.

 

 

 

Doçent Bu cevap Aralık 7, 2017 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.