Atatürk’ün, Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. sözünü açıklayan bir yazı yazınız.

Defterinize, Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzelterek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Doçent Nisan 21, 2022 tarihli soruldu. Ders: Türkçe.
Yorum ekle
1 Cevap

SANATIN ÖNEMİ

Sanat,  fikirlerin ve duyguların çeşitli ortamlar aracılığı ile ifadesi ve iletişimidir. Sanat, hayal gücünün ve yaratıcılığın farklı tekniklerle dışavurumudur. Sanat halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getirmektedir. Resim, heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik birer sanattır. Sanat hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Sanat üretkenliktir.

Sanat, insanın yaratma gücünü kullandığı, insanlarda çeşitli duygular uyandıran ve aynı zamanda da tüm toplumların bilinçlenmesini sağlayan çok önemli bir kaynaktır. Gelişmiş toplumlara bakıldığında her zaman sanatsal bir atılım yapıldığı görülüyor. Sanat, insan hayatını güzelleştiren bir akımdır. Sanat, insanların duygu ve düşüncelerinin eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde dışavurumudur. Atatürk, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözüyle, sanatın bir toplum için ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Atatürk, bir millet sanattan yoksun kalmışsa, orada hayat belirtisi yoktur yani o milletin bir yanı eksiktir demek istiyor. Yani sanat bir milletin kimliğidir. Bir milletin sanat eserleri; o milletin tarihini, inancını, toplum yapısını, değerlerini, kültürünü, düşünce yapısını anlatır. Sanatsız kalan milletlerin bir kimliği olmaz. Sanat eserleri üretemedikleri için, kendilerini tanıtamazlar.

Sanat bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin de göstergesidir. Sanatçılar, eserlerinde milletlerinin beğenisini ortaya koyarlar. Sundukları eserlerle milletinin  estetiğini güzelliğini anlatırlar ve ülkelerini temsil ederler. Sanata gerekli ilgiyi göstermeyen, sanatçısını korumayan milletler zamanla değerlerini kaybetmeye mahkumdurlar. O zaman sanatımıza ve sanatçılarımıza sahip çıkalım, koruyalım ve destekleyelim!

Asistan Bu cevap Nisan 27, 2022 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.