Metne göre Bilge Kağan tek başına karar alıp uygulayabilmekte midir?

Köktürk Devleti’nde Bilge Kağan’ın şehirlerin etrafının surlarla çevrilmesi ve ülkede Budizm ile Taoizm’in propagandasının yapılması isteği meclis (kurultay) tarafından onaylanmamıştır. Aynı meclis hakan adayını bazı gerekçelerle reddetmiş hatta Uygurlarda olduğu gibi kudretli devlet görevlileri ve kumandanlar arasından birini han seçmiştir.
İbrahim Kafesoğlu, Türk Millî Kültürü, s. 261 (Düzenlenmiştir.)

1. Metne göre Bilge Kağan tek başına karar alıp uygulayabilmekte midir? Neden?
———————————————————————————————————–——————————————————————— ——————————————————–———————————————————————————————————————————
2. Kurultay üyelerinin tutumu hangi demokratik ilkelerle açıklanabilir? Neden?
———————————————————————————————————–——————————————————————— ——————————————————–———————————————————————————————————————————

Doçent Nisan 1, 2022 tarihli soruldu. Ders: Sosyal Bilgiler.
Yorum ekle
1 Cevap

1.Metne göre kağan tek başına karar alıp uygulayamamaktadır. Çünkü kurultay adı verilen meclis vardır. Devlet işleri kurultay  olarak adlandırılan danışma meclisi aracılığıyla yürütülmüş; çeşitli sosyal, askerî, siyasî ve dinî konular bu kurultaylarda görüşülüp, karara bağlanmıştır. Kağanın başkanlık ettiği kurultaylara Hatun, beyler ve yabancı zümre temsilciler katılırdı ve herkes düşüncesini serbestçe ifade edebilirdi, son söz hakkı kağanındı.

2. Kurultay üyeleri düşüncelerini serbestçe ifade edebildiği için, düşünce özgürlüğü olduğunu ve demokrasinin temel ilkelerinden çoğulculuk ve katılıma dikkat edildiği ile açıklanabilir.

Asistan Bu cevap Nisan 20, 2022 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.