Karadenizin el sanatları ve gelenek görenekleri

Karadenizin el sanatları ve gelenek görenekleri(5.sınıf ç.k. sayfa 30)

iyi  dersler 😀

Yeni Üye Kasım 26, 2015 tarihli soruldu. Ders: Sosyal Bilgiler.
Yorum ekle
1 Cevap

Karadeniz Bölgesi ve El Sanatları: TELKARİ, BAKIR İŞLETMECİLİĞİ , ÖRME SEPET, HEYBE, HASIR BİLEZİKLER, SÜRMENE BIÇAĞI, KEŞAN, KUŞAK, ŞİMŞİR KAŞIK, AHŞAP EL SANATLARI(YAYIK,KÜLEK, SEDİR VE SEKMEN)

Ülkemizin Kuzeyinde yer alan Karadeniz bölgesi, diğer bölgelere nazaran daha farklı kültürlere, geleneklere ve yöresel oyunlara ev sahipliği yapmaktadır. Bugün hepimizde sempati oluşturan yöre, oldukça eski bir tarihe sahip olan yerleşim birimleri ile harmanlanmış kültürleri içerir.

Neşeli ve bir o kadarda sempati toplayan Karadeniz bölgesi, evliliklerin genellikle yakın çevreden yapıldığı bir anlayışa sahiptir. Doğu bölgelerinde yer aldığı kadar zorlayıcı olmasa da Karadeniz bölgesinin bazı alanlarında beşik kertme gibi anlayışlar söz konusudur. Ayrıca evlilik ya da isteme merasimi öncesinde hem erkek hem de kızın aile yapısı, geçmişi ve diğer bilgileri araştırılmaktadır.

Yöresel giyime göz atıldığında kadınlar genellikle sade ya da çiçek desenli kıyafetler ve örtüler kullanmaktadır. Bölgede kadınlar çoğunlukla uzun entari giyer kırmızı, siyah gibi renklerde peştamal bağlar. Erkeklerde ise günümüzde pek görülmüyor olsa da kara şayaktan yapılma bir başlık bulunmaktadır. Zıpka ismi verilen pantolonlar ve sabuk ismi verilen çizmeler oldukça yaygındır.

Bölgede bulunan yöresel oyunlarda halk müziği, folklor ve halk oyunlarının Kafkas esintileri taşıdığı görülmektedir. Bölgenin başta gelen oyunlarından ilki horon olup Hemşin horonu ve Rize titremesi oldukça popülerdir. Bunlar dışında İki Ayak, Sıçrama ve Sallama gibi oyunlarda oynanmaktadır.

Doçent Bu cevap Kasım 26, 2015 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.