Ülkemizin bugünkü haritası ile Sevr Antlaşması’nın çizdiği haritayı karşılaştırarak aradaki farklılıkları anlatan bir metin yazınız.

Ülkemizin bugünkü haritası ile Sevr Antlaşması’nın çizdiği haritayı karşılaştırarak aradaki farklılıkları anlatan bir metin yazınız.

Doçent Eylül 9, 2022 tarihli soruldu. Ders: Tarih.
Yorum ekle
1 Cevap

SEVR ANTLAŞMASI’NIN ÇİZDİĞİ HARİTA:

İZMİR: Sevr Anlaşması, İzmir’de Türk egemenliğinin devam etmesini, ancak şehrin yönetiminin Yunanistan’a devredilmesini ve İttihatçılarca tehcir edilen gayrımüslim İzmirlilerin şehre geri dönmelerinin temin edilmesini öngörür. Şehir, kurulacak yerel bir meclisle yerinden yönetilecektir. Aradan beş yıl geçtikten sonra, bu yerel meclis (muhtemelen bir referandum sonrasında) Yunanistan’a bağlanma kararı alabilecektir. İzmir konusundaki bu farklı uygulamanın nedeni, şehirde gayrımüslim nüfusun çoğunlukta olmasıdır.

TRAKYA: Sevr, Türkiye-Yunanistan sınırını İstanbul’un batısından başlatır ve Boğazları silahsızlandırarak uluslararası trafiğe tamamen açık bırakır. Anlaşma, İstanbul’un Türkiye’nin başkenti olmaya devam edeceğini ve sultanın orada ikamet edeceğini de açıkça belirtir (Madde 36).

GÜNEYDOĞU: Sevr Anlaşması Güneydoğu’da bir Kürdistan kurulacağını söylememekte, sadece Güneydoğu’da yoğun olarak yaşayan Kürtlere ayrıcalık  tanınmasından söz etmekte, bağımsızlık konusunu ise Kürtlerin iradesine bırakarak bu konuda bir referandum öngörmektedir (Madde 62, 63 ve 64).

KUZEYDOĞU:
Sevr,  Giresun ile Van Gölü arasındaki çizginin kuzeydoğusunda kalan kısımda bir Ermeni devleti kurulmasını öngörür. İlgili devletin sınırlarını ABD Dışişleri Bakanlığı çizmiştir.

Ayrıca haritada 12 Adaların İtalya’ya, Kıbrıs’ın İngiltere’ye, boğazların ve Trakya’nın Yunanistan’a verildiğini görüyoruz. Kısaca Sevr Antlaşmasına göre vatanımızın birçok bölümünü İtilaf Devletleri paylaşmıştı.

ÜLKEMİZİN BUGÜNKİ HARİTASI:

Atatürk ve Türk Milleti sayesinde Kurtuluş Savaşını kazandık, düşmanı ülkemizden attık. Bugünkü özgür Türkiye’nin haritası çizildi. Ülkemizin bugünkü haritaѕında İstаnbul, Trakya, Kuzeydoğu, Güneydoğu  ve Anadolu’nun tаmаmı Türk уurdudur.

.

Doçent Bu cevap Ekim 18, 2022 tarihli.
Yorum ekle

Cevabın

Cevabınızı göndererek, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını kabul etmiş olursunuz.